Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 februarie 2019

Published

on

Joi, 21 februarie

Zile trecute – 51

Zile rămase – 314

Soarele răsare – 07.07

Soarele apune – 17.52

Zodia – Pești

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei

Calendar catolic – Sf. Petru Damian, ep. înv.*

Ziua Internațională a Limbii Materne (UNESCO). Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite  prin aceeași rezoluție prin care anul 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

-1431 – A început procesul Ioanei d’Arc.  Este arsă pe rug  la 30 mai, în piața Vieux-Marche din Rouen. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că și-a îndeplinit misiunea.  

-1613 – Mihail I a fost ales țar; începutul dinastiei Romanov în Rusia.

-1848 – A apărut, la Londra, „Manifestul Partidului Comunist”, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels.  

-1907 – A intrat în vigoare Legea pentru organizarea Marinei Comerciale.

-1916 – La Verdun (Franța) a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.  

-1941 – C.I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, îi recomanda, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externă. „Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul”.

-1941- Ordonanța guvernului maghiar nr. 1440/1941 a anulat în Transilvania de N-E, ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921. S-au anulat, în același timp, și toate achizițiile făcute de români în perioada 1918-1940.  

-1947 – A fost inventat aparatul de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, la New York. Sistemul său dintr-o singură etapă a marcat un progres remarcabil în fotografie. Înainte, fotografii îşi expuneau filmul şi îl trimiteau apoi la developat şi imprimat: un proces care putea dura săptămâni. Polaroidul a eliminat timpul de aşteptare. Imediat după expunere, filmul iese din aparatul de fotografiat, developându-se pe loc. Fotograful are la dispoziţie imaginea imprimată în decurs de un minut. 

-1947 – Consiliul de Miniștri a hotărât proclamarea lui Iosif Vissarionovici Stalin cetățean de onoare al României.

-1948 – A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat; în urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej. Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar.

-1960 – Liderul cubanez Fidel Castro a naționalizat toate firmele în Cuba.  

-1972 – Richard Nixon a devenit primul președinte american care a vizitat China.

-1972 – Lansarea romanului „Marele singuratic”, de Marin Preda.  

-1974 – A fost adoptată o nouă constituție a Iugoslaviei. Provinciile autonome Kosovo și Voivodina au primit drepturi republicane. Iosip Broz Tito a fost ales președinte al Iugoslaviei pe viață.

-1995 – Ziarul Internațional „Herald Tribune” a reprodus opinia unor oficiali ai Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căreia „Armatele fostelor state comuniste dispun de slabe capacităţi de luptă, cu excepţia României care este, paradoxal, una dintre cele mai sărace ţări din estul Europei”.

-2003 – Primele avioane cu militari americani au aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Baza 57 Aeriană de Aviaţie de la Mihail Kogălniceanu a fost folosită de trupe americane pe perioada conflictului din Irak. Pe perioada şederii lor în România, americanii au investit şi cheltuit 22 de milioane de dolari în lucrări de infrastructură şi reparaţii de drumuri.