Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 29 martie 2016

Published

on

Marți, 29 martie

Zile trecute – 88

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 278

Soarele răsare – 07.02

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 19.40

BerbecZodia – Berbec

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Sfinţit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor şi Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona şi Varahisie

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Eustasie, ep.

 

 

 

William ShakespeareGândul zilei: „Peştii se prind cu undiţa, iar oamenii  cu vorba.” (William Shakespeare, 23.04.1564-23.04.1616, dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză)

 

 

 

-1599 – Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

-1815 – S-a născut Costache Caragiale, actor român, dramaturg şi profesor de artă dramatică. A organizat primul teatru dramatic din Iaşi (primul Teatru Naţional din România) şi a fost cel dintâi director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

-1821 – În momentul începerii mişcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Şuţu, a anunţat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente şi mai ales să asigure  Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

-1830 – Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol,  au început lucrările Comisiei pentru delimitarea graniţelor dunărene dintre Principatele române şi Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Ţării Româneşti. Lacul Brateş a revenit Moldovei.

-1881 –  La Teatrul Naţional din Bucureşti, are loc premiera piesei „Sânziana şi Pepelea”  de Vasile Alecsandri.

-1926 –  S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Studii Bizantine.

-1943 – S-a născut Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. A realizat coloane sonore pentru filme, teatru, evenimente ştiinţifice, sportive şi artistice.

-1972 – S-a semnat Convenția cu privire la răspunderea internațională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spațiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU).

-1973 – Războiul din Vietnam: ultimii soldați americani părăsesc sudul Vietnamului.

-1974 – Mariner 10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima naveta spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.

-1998 – La Lisabona, podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Construcția se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este de cel mai lung pod din Europa.

-2004 – Şapte ţări din Europa de Est,  printre care şi România, devin membre oficiale ale NATO.

-2004 – Irlanda devine prima ţară din lume care interzice fumatul în locurile publice.

-2005 – Echipa feminină de tenis de masă a României a câştigat pentru a treia oară titlul european.

-2005 – Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian,   de la cotidianul „România Liberă”.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan