Connect with us

Fapt divers

Ce este discriminarea și cum îi putem face față?

Published

on

Discriminarea este o problemă de sănătate publică. Cercetările au descoperit că experiența discriminării, atunci când este percepută ca atare, poate duce la o cascadă de schimbări emoționale, fizice și comportamentale legate de stres.

Stresul evocă la rândul său o serie de răspunsuri emoționale negative, cum ar fi tristețea și furia și poate duce adesea la o creștere a comportamentelor care dăunează sănătății, cum ar fi consumul de alcool, tutun și alte substanțe, și o scădere a activităților sănătoase, cum ar fi somnul și activitate fizică. 

Discriminarea poate fi dăunătoare chiar dacă nu ai fost ținta unor acte manifeste de părtinire. Indiferent de experiențele tale personale, poate fi stresant doar să fii membru al unui grup care este adesea discriminat, cum ar fi minoritățile rasiale sau persoanele care se fac parte din comunitatea LGBTQAI+.

Găsirea unor modalități sănătoase de a face față discriminării este importantă pentru sănătatea ta fizică și bunăstarea ta mentală. Iată ce este important să știi, atunci când te confrunți cu discriminarea:

Concentrează-te pe punctele tale forte

Concentrarea pe valorile tale de bază, convingerile și punctele forte pot motiva oamenii să reușească să atenueze efectele negative ale discriminării. Depășirea greutăților îi poate face pe oameni mai rezistenți și mai capabili să facă față provocărilor viitoare.

Caută sisteme de sprijin

O problemă cu discriminarea este că oamenii pot interioriza convingerile negative ale celorlalți, chiar și atunci când acestea sunt false. S-ar putea să începi să crezi că nu ești suficient de bun. Dar familia și prietenii îți pot reaminti de valoarea ta și te pot ajuta să reîncadrezi acele convingeri negative.

Implică-te

Sprijinul nu trebuie să vină de la oameni din familia sau cercul tău de prieteni. Poți să te implici și tu în grupuri și organizații similare, fie la nivel local, fie online. Acest lucru te poate ajuta să știi că există și alte persoane care au avut experiențe similare cu a ta. Și conectarea cu acești oameni te poate ajuta să înțelegi cum să abordezi situațiile și să răspunzi la experiențele de discriminare în moduri la care nici nu te-ai gândit.

Gândește clar

A fi ținta discriminării poate stârni o mulțime de emoții puternice, inclusiv furie, tristețe și jenă. Astfel de experiențe declanșează adesea și un răspuns fiziologic: pot crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului. Încearcă să îți verifici corpul înainte de a reacționa. Încetinește-ți respirația sau folosește alte exerciții de relaxare pentru a-ți calma răspunsul la stres al corpului. Observă apoi că vei putea gândi mai clar.

Caută ajutor de specialitate

Discriminarea este dificil de tratat și este adesea asociată cu simptome de depresie. Psihologii sunt experți în a ajuta oamenii să gestioneze simptomele stresului și depresiei și te pot ajuta să găsești modalități sănătoase de a face față.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

International3 ore ago

A doua semifinală a Concursului Eurovision: 15 țări concurează pentru un loc în finală

Concursul Eurovision continuă joi, când are loc cea de-a doua semifinală. 15 ţări vor concura şi în această seară pentru...

National3 ore ago

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale începe mâine

Peste exact o lună, în România vor fi organizate primele alegeri din acest an. Este vorba de cele europarlamentare și...

National3 ore ago

România sărbătorește Ziua Europei și Ziua Independenței la 9 Mai

La 9 Mai, în fiecare an, România marchează atât Ziua Europei, dedicată păcii și unității pe continent, cât și Ziua...

portrait of a brown dog wearing a chain portrait of a brown dog wearing a chain
Regional3 ore ago

Râmnicu Vâlcea: Târg de adopții canine în Parcul Mircea cel Bătrân

Primăria Râmnicu Vâlcea invită iubitorii de animale să participe la un eveniment special dedicat adopției canine, care va avea loc...

Regional4 ore ago

Premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea”, la Festivalul Internațional Shakespeare

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare. Premiera va...

Regional4 ore ago

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, în Parcul Nicolae Romanescu

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici își așteaptă vizitatorii cu nenumărate activități. Cei care aleg...

Regional4 ore ago

Renovarea și redescoperirea pianinei Carl Hardt, la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova

Instrumentul muzical se afla la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova de mai mulți ani. Acesta a fost restaurat datorită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON