Connect with us

Regional

Vâlcea: Zilele Arhitecturii Balneare, la Govora

Published

on

S-a dat startul celei de-a patra ediții a Zilelor Arhitecturii Balneare în Băile Govora (Vâlcea), eveniment prin care se urmărește apropierea comunității locale și a turiștilor de patrimoniul de peste un veac al stațiunii.

În anul 1874, au început lucrările de forare și apele cu proprietăți sapropelice au ieșit la suprafață. În 1886, se face prima analiză chimică a apelor din Govora, iar, un an mai târziu, dr. N. Popescu Zorileanu pune bazele primului stabiliment de băi, cu 29 de cabine pentru băi calde, studiind efectele terapeutice ale apelor. Cel care a captat și apele de la Vichy și Aixle-Bains, inginerul Bochet, a făcut prima captare provizorie a izvoarelor de la Govora, iar localitatea primea denumirea de stațiune balneară.

StudioGovora, grupul de inițiativă civică promotor al proiectului, pleacă de la ideea că Băile Govora reprezintă o stațiune balneară, cu o identitate arhitecturală unică, care păstrează, alături de Parcul Balnear, poveștile orașului.

”Poate nu multă lume cunoaște faptul că Băile Govora este un muzeu de arhitectură în aer liber. Multe clădiri din oraș poartă semnătura unor arhitecți cunoscuți, ce au avut contribuții remarcabile la istoria arhitecturii din România. Dimitrie Maimarolu, Arta Cerchez, Ștefan Ciocîrlan, Gheorghe Simotta, Ernest Doneaud, Virginia Andreescu Haret sunt doar câteva dintre numele celebre, care și-au lăsat amprenta asupra orașului și, implicit, pe clădirile simbol. Doar că numeroase clădiri istorice au rămas nefolosite sau într-o stare avansată de degradare. În acest mod, afectează imaginea localității și felul în care comunitatea se raportează la moștenirea sa culturală, fiind totodată lipsită de servicii și dotări, ceea ce necesită acțiuni de intervenție și restaurare”. Așa justifică organizatorii inițiativa organizării Zilelor Arhitecturii Balneare, derulată în perioada 10 – 13 august 2023. 

”Punem patrimoniul construit al Băilor Govora în centrul atenției comunității govorenilor și vizitatorilor, prin tururi ghidate tematice, proiecții de film, video mapping și alte activități”spun organizatorii de la StudioGovora.