Connect with us

National

Alăturare „incendiară”: Mozart versus Salieri şi Cristian Măcelaru alături de Alexandru Tomescu, pe scena Sălii Radio

Published

on

Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru Amadeus (şi în pelicula cinematografică omonimă) – Mozart şi Salieri, şi doi muzicieni români de mare valoare – dirijorul Cristian Măcelaru şi violonistul Alexandru Tomescu, se întâlnesc pe scena Sălii Radio!

Vineri, 20 februarie (ora 19:00), alături de Orchestra Naţională Radio, îl veţi aplauda aşadar pe Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi în Canada şi pe violonistul Alexandru Tomescu, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Repertoriul serii este construit pe baza alăturării „incendiare” între Concertul nr. 2 în re major pentru vioară şi orchestră creat de Mozart şi Sinfonia Veneziana, semnată de contemporanul său, compozitorul italian Antonio Salieri, între cei doi artişti spunându-se că ar fi existat o mare rivalitate artistică. Creaţiile lui Salieri au intrat într-un con de umbră până în sec. XX, când faima sa a fost „recreată” de piesa de teatru Amadeus, semnată de dramaturgul Peter Shaffer şi devenită extrem de cunoscută graţie ecranizării regizorului Miloš Forman.

Veţi asculta, de asemenea, şi una dintre cele nouă simfonii beethoveniene – Simfonia a VII-a, dirijată la premiera absolută de la Viena (8 decembrie 1813) de Beethoven însuşi, concertul respectiv fiind unul caritabil pentru soldaţii răniţi în bătălia de la Hanau. Deşi Beethoven considera că această simfonie este una dintre cele mai reuşite lucrări ale sale, părerile muzicienilor şi ale criticilor au fost extrem de diverse.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. Cristian Măcelaru a fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborări cu Orchestra Simfonică din Houston şi Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, precum şi cu Orchestra Philadelphia, în prezent fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montreal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

 

ULTIMA ORĂ

International6 ore ago

A doua semifinală a Concursului Eurovision: 15 țări concurează pentru un loc în finală

Concursul Eurovision continuă joi, când are loc cea de-a doua semifinală. 15 ţări vor concura şi în această seară pentru...

National6 ore ago

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale începe mâine

Peste exact o lună, în România vor fi organizate primele alegeri din acest an. Este vorba de cele europarlamentare și...

National6 ore ago

România sărbătorește Ziua Europei și Ziua Independenței la 9 Mai

La 9 Mai, în fiecare an, România marchează atât Ziua Europei, dedicată păcii și unității pe continent, cât și Ziua...

portrait of a brown dog wearing a chain portrait of a brown dog wearing a chain
Regional6 ore ago

Râmnicu Vâlcea: Târg de adopții canine în Parcul Mircea cel Bătrân

Primăria Râmnicu Vâlcea invită iubitorii de animale să participe la un eveniment special dedicat adopției canine, care va avea loc...

Regional6 ore ago

Premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea”, la Festivalul Internațional Shakespeare

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare. Premiera va...

Regional6 ore ago

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, în Parcul Nicolae Romanescu

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici își așteaptă vizitatorii cu nenumărate activități. Cei care aleg...

Regional7 ore ago

Renovarea și redescoperirea pianinei Carl Hardt, la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova

Instrumentul muzical se afla la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova de mai mulți ani. Acesta a fost restaurat datorită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON