Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 septembrie 2018

Published

on

Luni, 10 septembrie

Zile trecute – 252

 

 

 

 

 

Zile rămase – 113

Soarele răsare – 06.49

 

 

 

 

Soarele apune – 19.35

Zodia – Fecioară

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Nicolae din Tolentino, pr.

 

 

 

 

-1524 – S-a născut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al şcolii literare franceze din sec. al XVI-lea cunoscută sub numele de „Pleiade” („Ode”, „Amoruri ”) (m. 27 decembrie 1585).

-1709 – S-a născut poetul Antioh Dimitrievici Cantemir, scriitor şi diplomat, fiul lui Dimitrie Cantemir (m. 11 aprilie 1744).

-1776 – Nathan Hale, considerat primul spion american, căpitan în armata revoluționară, se oferă voluntar pentru o acțiune de spionaj contra englezilor.

-1823 – Simon Bolivar devine președinte al statului Peru.

-1898 – Împărăteasa Elisabeta a Austriei este asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

-1916 – A încetat din viaţă publicistul Vintilă C.A. Rosetti, al treilea fiu al lui C.A. Rosetti, născut în Franţa, la 11/23 ianuarie 1853; a fost director al „Monitorului Oficial” (1901), membru fondator al Ligii culturale, editor al unor lucrări semnate de C.A. Rosetti şi al scrierilor literare ale Mariei Rosetti, mama sa.

-1919 – Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.

-1939 – Submarinul australian HMS Oxley” este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton” în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere a Royal Navy.

-1960 – La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită „la granda bionda”, a sărit 1,85 m și a câștigat medalia olimpică de aur, la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total, România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

-1964 – Prima audiție, în țară, a poemului simfonic Vox Maris” de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.

-1972 – Statele Unite suferă prima lor pierdere într-un joc internațional de baschet într-un meci disputat împotriva Uniunii Sovietice la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen, Germania (scor 51-50).

-1977 – Hamida Djandoubi, condamnat pentru tortură și crime, este ultima persoană care urmează să fie executată prin ghilotinare în Franța. A răpit, a torturat și a ucis pe Élisabeth Bousquet, fostul său iubit de 22 de ani.    

-1989 – În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufundă în apropiere de Galați. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime.

-2001 – Britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la „Vrei să fii milionar?”Ca probă împotriva sa la proces s-a arătat că pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care tușea pentru a-i da de știre dacă răspunsul e bun sau nu. În 2003 a fost condamnat pentru înșelăciune.

-2003 – Anna Lindh, ministrul de Externe al Suediei, a fost înjunghiată în timp ce era la cumpărături, murind a doua zi.

-2005 – A încetat din viaţă starul american al muzicii blues Clarence „Gatemouth” Brown. În 1983, a câştigat un premiu Grammy cu albumul „Alright Again!” (n. aprilie 1924)

-2008 – Acceleratorul de particule Large Hadron Collider  de la CERN a fost pus în funcțiune la Geneva, Elveția.  A fost oprit pe 19 septembrie.

-2015 – Rămășițe ale unei vechi specii umane (Homo naledi) au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi. Echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice a formulat ipoteza că aceste vechi rude îndepărtate ale omului practicau deja rituri funerare.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici

 

 

 

ULTIMA ORĂ

Internationalo oră ago

UE adoptă poziția de negociere pentru siguranța jucăriilor în contextul preocupărilor legate de substanțele nocive

Consiliul şi Parlamentul European au adoptat poziţiile de negociere pentru noul regulament privind siguranţa utilizării jucăriilor. Demersul vine pe fondul...

Nationalo oră ago

Ancheta continuă în cazul omorului în plină stradă din Piața Crângași

Procurorii și polițiștii continuă ancheta legată de adultul ucis în bătaie alaltă-seară în plină stradă în capitală. Evenimentul a avut...

National2 ore ago

Guvernul aprobă noi proiecte de investiții în infrastructura rutieră și feroviară și în sistemul informatic

Mai multe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară au fost aprobate de Guvern, în şedinţa de astăzi. Va...

Regional2 ore ago

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity, care...

Regional2 ore ago

Craiova găzduiește etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească”

În perioada 15-19 mai 2024, Craiova este gazda etapei naționale a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească” pentru gimnaziu, care...

Regional2 ore ago

Colegiul Național „Carol I” Craiova a primit distincția Gold Preparation Centre

Colegiul Național „Carol I” Craiova a organizat astăzi evenimentul: „Istorie, Educație, Performanță – Aici și dincolo de frontiere”, cu ocazia...

Alegeri 20247 ore ago

Alegeri Parlamentul European: agenda electorală – 16 mai

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON