Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 11 septembrie 2018

Published

on

Marți, 11 septembrie

Zile trecute – 253

 

 

 

 

 

Zile rămase – 112

Soarele răsare – 06.50

 

 

 

 

Soarele apune – 19.33

Zodia – Fecioară

 

 

 

 

Calendar ortodox – Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin, bucătarul

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Prot și Iacint, frați m.

 

 

 

 

-1816 – S-a născut Carl Zeiss, inventatorul renumitei sticle Zeiss (m. 2 decembrie 1888).

-1851 – Emigrația română a aderat la Comitetul Central Democratic European de la Londra, Dimitrie C. Brătianu, reprezentantul României, a fost cel care a semnat actul de adeziune.

-1853 – Pentru prima dată se utilizează telegraful electric.

-1867 – După îndelungi dezbateri, Societatea Academică” a adoptat proiectul de ortografie susținut de Timotei Cipariu, bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic și caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele și consoanele ce reprezință sunetele modificate, după necesități fonetice, față de cele de origine”.

-1873 – În Petersburg, pe strada Odesei, sunt aprinse primele lămpi electrice.

-1878 – Agenția diplomatică română de la Viena este ridicată la rangul de legație; prima legație a României în străinătate. Ion Bălăceanu devine primul ambasador român în străinătate.

-1940 – S-a dizolvat Partidul Națiunii – partid unic și totalitar” sub conducerea supremă a regelui Carol al II-lea.

-1945 – Între 11 septembrie – 2 octombrie 1945 au loc, la Londra, convorbiri între miniștrii de Externe britanic, sovietic și american. În privința României se decide reorganizarea guvernului Groza, prin includerea a câte unui reprezentant din Partidul Național Țărănesc și din Partidul Național Liberal, după care noul” guvern urma să organizeze alegeri libere.

-1971 – A încetat din viaţă Nikita Sergheevici Hruşciov, om politic, lider al Partidului Comunist din fosta URSS, prim-ministru al ţării; a fost iniţiatorul „dezgheţului” în politica internă şi externă rusească (n. 17 aprilie 1894).

-1989 – Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflați în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

-1991 – George W. Bush Senior a anunțat existența Noii Ordini Mondiale (New World Order) și că aceasta este un succes.

-2000 – A încetat din viaţă Dem Rădulescu, unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film şi televiziune, profesor universitar (din filmografie: „Veronica”, „Expresul de Buftea”, „B.D. la munte şi la mare”, „Primăvara bobocilor”; spectacolul de teatru „O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei) (n. 30 septembrie 1931).

-2001 – Peste 3.000 de oameni își pierd viața în atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA. Atentatele teroriste, de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC; au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. (ce adăpostește Departamentul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA). Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua Patrioților.

-2009 – Mihai Ghimpu, numit în funcția de președinte al Parlamentului pe 28 august, a devenit președinte interimar al Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

  

 

ULTIMA ORĂ

National4 minute ago

Ancheta continuă în cazul omorului în plină stradă din Piața Crângași

Procurorii și polițiștii continuă ancheta legată de adultul ucis în bătaie alaltă-seară în plină stradă în capitală. Evenimentul a avut...

National15 minute ago

Guvernul aprobă noi proiecte de investiții în infrastructura rutieră și feroviară și în sistemul informatic

Mai multe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară au fost aprobate de Guvern, în şedinţa de astăzi. Va...

Regional27 de minute ago

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity, care...

Regional39 de minute ago

Craiova găzduiește etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească”

În perioada 15-19 mai 2024, Craiova este gazda etapei naționale a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească” pentru gimnaziu, care...

Regionalo oră ago

Colegiul Național „Carol I” Craiova a primit distincția Gold Preparation Centre

Colegiul Național „Carol I” Craiova a organizat astăzi evenimentul: „Istorie, Educație, Performanță – Aici și dincolo de frontiere”, cu ocazia...

Alegeri 20246 ore ago

Alegeri Parlamentul European: agenda electorală – 16 mai

Alegeri 20246 ore ago

Alegeri locale: agenda electorala – 16 mai

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON