Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 11 aprilie 2019

Published

on

Joi, 11 aprilie

Zile trecute – 100

Zile rămase – 265

Soarele răsare – 06.38

Soarele apune – 19.56

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului;Sf. Sfinţit Mc. Antipa, episcopul Pergamului  

Calendar catolic – Ss. Stanislau, ep. m.*; Gemma Galgani, fc.

În fiecare an, la 11 aprilie, în lume, este comemorată Ziua Internaţională a celor Eliberaţi din Lagărele de Concentrare Fasciste. Evenimentul constituie o invitație la meditare asupra a ceea ce a însemnat Holocaustul și asupra efectelor pe care le-au avut actele antisemite și xenofobe de la acea vreme asupra lumii întregi – șase milioane de evrei și un număr indefinit de reprezentanți ai altor minorități au fost exterminați în camerele de gazare și lagărele de concentrare, între anii 1933 și 1945.

-1680 – Apare, la Iaşi, „Psaltirea de-nţăles a sfântului împărat proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei,  mitropolitul Moldovei  (cunoscută sub denumirea de „Psaltirea slavo-română”).

-1814 – Tratatul de la Fontainbleau pune capăt Războiului celei de-a şasea Coaliţii împotriva lui Napoleon Bonaparte şi îl forţează să abdice necondiţionat pentru prima dată.

-1834 – Se reprezintă, la Iaşi, „Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni”, primul spectacol muzical în limba română.

-1877 – Trupele ţariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.

-1880 – Ia fiinţă prima direcţie a Căilor Ferate Române. 

-1888 – La Amsterdam  are loc inaugurarea „clădirii pentru concerte” – Concertgebouw.

-1905 – Principele George Valentin Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul.  

-1919 – A fost creată Organizaţia Internaţională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.

-1932 – Este prezentat în România filmul „Visul lui Tănase”, o coproducţie româno-germană. Acest film-scheci de N. Kiriţescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase. 

-1949 – Are loc premiera piesei „Haiducii”, de Victor Eftimiu. 

-1961 – Începe procesul Eichmann în Israel. El este unul dintre organizatorii „soluţiei finale” (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962 este executat.

-1969 – Are loc, la Teatrul Mic din Bucureşti,  premiera piesei „Iona”, de Marin Sorescu. 

-1979 – Dictatorul ugandez Idi Amin a fost înlăturat de la putere.

-1990 – Înfiinţarea Centrului European de Cultură din Bucureşti. 

-2000 – Guvernul României solicită Agenției Standard and Poor’s să precizeze care sunt sursele de documentare în baza cărora a fost elaborată evaluarea României.

-2003 – Unul dintre fraţii vitregi ai lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, fost ucis într-un raid al aviaţiei anglo-americane asupra domiciliului său din regiunea Ramadi.

ULTIMA ORĂ

International9 ore ago

UE adoptă poziția de negociere pentru siguranța jucăriilor în contextul preocupărilor legate de substanțele nocive

Consiliul şi Parlamentul European au adoptat poziţiile de negociere pentru noul regulament privind siguranţa utilizării jucăriilor. Demersul vine pe fondul...

National9 ore ago

Ancheta continuă în cazul omorului în plină stradă din Piața Crângași

Procurorii și polițiștii continuă ancheta legată de adultul ucis în bătaie alaltă-seară în plină stradă în capitală. Evenimentul a avut...

National10 ore ago

Guvernul aprobă noi proiecte de investiții în infrastructura rutieră și feroviară și în sistemul informatic

Mai multe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară au fost aprobate de Guvern, în şedinţa de astăzi. Va...

Regional10 ore ago

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity, care...

Regional10 ore ago

Craiova găzduiește etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească”

În perioada 15-19 mai 2024, Craiova este gazda etapei naționale a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească” pentru gimnaziu, care...

Regional10 ore ago

Colegiul Național „Carol I” Craiova a primit distincția Gold Preparation Centre

Colegiul Național „Carol I” Craiova a organizat astăzi evenimentul: „Istorie, Educație, Performanță – Aici și dincolo de frontiere”, cu ocazia...

Alegeri 202415 ore ago

Alegeri Parlamentul European: agenda electorală – 16 mai

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON