Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 19 august 2019

Published

on

Luni, 19 august

Zile trecute – 230

Zile rămase – 135

Soarele răsare – 06.23

Soarele apune – 20.14

Zodia – Leu

Calendar ortodox – Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie şi Tecla

Calendar catolic  – Ss. Ioan Eudes, pr.; Sixt al III-lea, pp.

Sărbători naţionale – Afganistan

-14 d.Hr. – Moare Augustus, primul împărat roman, zeificat după moartea sa.

-1569 – Petru cel Tânăr, fost domn al Ţării Româneşti, fiul lui Mircea Ciobanul şi al doamnei Chiajna, moare, în surghiun, în Asia Mică.

-1591 – În semn de protest faţă de sporirea tributului impusă de turci, Petru Şchiopul părăseşte Moldova.

-1662  – Moare Blaise Pascal, filosof şi matematician francez, inventator al primei maşini de calculat. În urma unei revelații religioase, în 1654, și-a dedicat viața filozofiei și teologiei. Numele „pascal” a fost dat unității de măsură a presiunii.

-1750 – S-a născut Antonio Salieri, compozitor italian şi dirijor, otrăvitorul lui Mozart. Antonio Salieri, compozitor și dirijor, maestru al Capelei Imperiale din Viena, rival al lui Mozart și îndrumător al lui Beethoven, Schubert, Liszt este unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt: „Europa recunoscută”, „Danaidele”,  „Falstaff”. Se bănuiește și astăzi că ar fi fost implicat în moartea lui Mozart, deși marea majoritate a muzicologilor specializați în epoca respectivă sunt de părere că suspiciunea este total nefondată. A murit la 7 mai 1825.

-1808 – S-a născut Hames Naismith, inventatorul scoţian al ciocanului cu aburi folosit în industria metalurgică.

-1958 –  Reprezentantii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franta, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) au semnat Convenţia de la Paris, potrivit căreia cele două ţări române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti (fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării şi a rămas în vigoare până în 1864.

-1876 – Moare George Smith, asiriologul britanic care a reuşit, pentru prima dată în lume, să descifreze tăbliţele de lut cu caractere cuneiforme şi a stârnit mare senzaţie când a descifrat un text referitor la Potop.

-1881 – Naşterea lui George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog român.

-1883 – S-a născut Gabrielle „Coco” Chanel, creatoare franceză de modă care a revoluţionat moda feminină în perioada anilor ’20.

-1936 – La Londra se creează „Comitetul de neintervenţie” în războiul cu Spania la care aderă şi România, menţionând, însă, că îşi rezervă libertatea de a decide în cazul în care guvernul republican îi va solicita sprijinul.

-1954 – Congresul american a votat legea Humphrey-Buler, privind controlul activității comuniste. Interzicerea Partidului Comunist American.

-1960 – URSS lansează „Sputnik 5” cu cățeii Belka și Strelka, 40 de șoareci, 2 șobolani și o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ toate animalele erau sănătoase.

-1960 – Războiul Rece: La Moscova, pilotul avionului american U-2 doborât, Francis Gary Powers, este condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj.

-1979 – A fost inventat CD-ul – Revoluția s-a produs într-o periferie a orașului Hanovra din Germania.

-1989 – Președintele polonez Wojciech Jaruzelski nominalizează în funcția de prim-ministru pe Tadeusz Mazowiecki, activist al sindicatului „Solidaritatea”, primul premier ne-comunist în 42 de ani.

-1991 – Puciul de la Moscova: Puciștii preiau controlul Televiziunii și Radioului. Boris Elțîn dă un decret prin care toate hotărârile Comitetul de Stat pentru Starea Excepțională (CSSE) nu aveau valabilitate pe teritoriul RSFS Rusă.

-2004 – Lansarea la bursa a companiei multinaționale Google.

-2005 – A început primul exercițiu militar comun ruso-chinez din istorie, numit „Misiunea de Pace 2005”. Exercițiile vor dura opt zile și vor simula invadarea unei țări imaginare, în zona Vladivostokului și a regiunii chineze Shandong.

ULTIMA ORĂ

International3 ore ago

Putin depune jurământul pentru al cincilea mandat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus astăzi jurământul pentru un nou mandat de șase ani în fruntea țării. Este pentru...

National3 ore ago

Provocări în mobilitatea resurselor umane: Studiu Ernst&Young

Trei din patru companii nu reuşesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane, pe fondul creşterii vertiginoase a cererii...

National4 ore ago

Scădere semnificativă a infracțiunilor și a accidentelor înregistrate în perioada de Minivacanță de 1 Mai și de Paște, conform bilanțului MAI

Oamenii legii au constatat o scădere a numărului de probleme înregistrate anul acesta în perioada minivacanţei de 1 Mai şi...

National4 ore ago

Litoralul românesc: Prețuri echilibrate și provocări cu forța de muncă în sezonul estival

Prețurile pe litoral românesc în acest început de sezon sunt echilibrate pentru toate buzunarele, spune George Mândilă, președinte al organizației...

Regional4 ore ago

Cupa Municipiului Târgu Jiu – Etapa I a Campionatului Național de Rallycross

În perioada 11-12 mai, Târgu Jiu va găzdui etapa I din prestigiosul Campionat Național de Rallycross – Cupa Municipiului Târgu...

Regional4 ore ago

Târgu Jiu: Se inaugurează Parcul de la Narcise

Autoritățile locale pregătesc o inaugurare de excepție pentru noul parc din zona Narcise din Târgu Jiu, programată în acest weekend....

Regional4 ore ago

ExpoFlora Craiova 2024

Primăria Craiova vă invită să participați la evenimentul special „ExpoFlora Craiova 2024”, organizat în cadrul Zilelor Municipiului Craiova. Expoziția cu...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON