Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 15 martie

Published

on

Zile trecute – 74

Zile rămase – 291

Soarele răsare – 06.26

Soarele apune – 18.23

Zodia – Peşti  

Calendar ortodox – Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos

Calendar catolic – Sf. Iulian, m.

-37     – Caligula (Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus) a devenit împărat roman după moartea unchiului său, Tiberius. Va fi asasinat la 24 ianuarie anul 41.  Suetonius scrie că moartea lui Caligula a fost similară cu cea a lui Iulius Cezar. Asasinatul ar fi avut loc în Cryptoporticus (coridor subteran). Până ca paza germanică loială lui Caligula să intre în alertă, împăratul era deja mort. Asasinii au apucat s-o înjunghie și pe soția lui Caligula, Caesonia, precum și pe fiica lor, Julia Drusilla, prin zdrobirea capului de un perete .

-1457 – A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara,

de către nobilimea maghiară.

-1521 – Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.  

-1705 – Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic, hirotonisirea având loc în ziua următoare. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat în această calitate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic.

-1821 – Tudor Vladimirescu ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamaţia către bucureşteni” prin care chema pe aceştia la lupta antiotomană.

-1897 – Legea pentru înfiinţarea Societăţii naţionale de agricultură din România.

-1926 – A fost lansată, de către fizicianul american Robert Goddard Hutchings, prima rachetă cu combustibil lichid, în Aubum, Massachusetts. Aceasta s-a ridicat la o înălţime de 12 metri şi a zburat pe o distanţă de 56 de metri.

-1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicată Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu şi prima utilizare a termenului  Wehrmacht pentru ansamblul forţelor militare germane.

-1945 – Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute; 5.000 morți.

-1947 – A apărut, la Bucureşti, „Revista literară” condusă de Miron Radu Paraschivescu.  

-1957 – A murit, la Paris, sculptorul român Constantin Brâncuşi (Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Domnişoara Pogany, Pasărea Măiastră, etc.).

-1963 – A erupt vulcanul Agung din Bali, ducând la uciderea a 11.000 de oameni.

-1965 – A avut loc premiera filmului „Pădurea spânzuraţilor” în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

-1966 – Astronauții americani Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

-1978 – Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roşii”; mai târziu, la 9 mai 1978, a fost ucis de răpitorii săi.

-1985 – Jurnalistul american Terry Anderson a fost răpit de terorişti la Beirut (Liban) şi a fost eliberat în 1991 după 2.454 de zile petrecute în captivitate.

-1997 – Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la Conferința ONU de la Kyoto (Japonia), la 11 decembrie 1997.

-1999 – Comisia Europeană şi-a înaintat demisia în bloc, prima din istoria Uniunii Europene, ca urmare a unui raport acuzator al experţilor independenţi cu privire la practicile frauduloase şi la neregulile descoperite în gestiunea fondurilor europene.

-2011 – La cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept „fără precedent”. Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.  

-2012 – Parlamentul Republicii Moldova alege pe Nicolae Timofti ca șef al statului.

-2014 – Are loc un un referendum în Crimeea privind alăturarea Crimeii la Federația Rusă.

-2014 – Începe un referendum în Veneția privind independența Veneției față de Italia. Referendumul este neoficial și nu are putere juridică.

ULTIMA ORĂ

International11 ore ago

UE adoptă poziția de negociere pentru siguranța jucăriilor în contextul preocupărilor legate de substanțele nocive

Consiliul şi Parlamentul European au adoptat poziţiile de negociere pentru noul regulament privind siguranţa utilizării jucăriilor. Demersul vine pe fondul...

National11 ore ago

Ancheta continuă în cazul omorului în plină stradă din Piața Crângași

Procurorii și polițiștii continuă ancheta legată de adultul ucis în bătaie alaltă-seară în plină stradă în capitală. Evenimentul a avut...

National11 ore ago

Guvernul aprobă noi proiecte de investiții în infrastructura rutieră și feroviară și în sistemul informatic

Mai multe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară au fost aprobate de Guvern, în şedinţa de astăzi. Va...

Regional11 ore ago

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity, care...

Regional11 ore ago

Craiova găzduiește etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească”

În perioada 15-19 mai 2024, Craiova este gazda etapei naționale a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească” pentru gimnaziu, care...

Regional12 ore ago

Colegiul Național „Carol I” Craiova a primit distincția Gold Preparation Centre

Colegiul Național „Carol I” Craiova a organizat astăzi evenimentul: „Istorie, Educație, Performanță – Aici și dincolo de frontiere”, cu ocazia...

Alegeri 202417 ore ago

Alegeri Parlamentul European: agenda electorală – 16 mai

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON