Connect with us

Fapt divers

20 de curiozități despre sânge. Aspecte fascinante pe care nu le știai despre sângele uman

Published

on

Știm că sângele este vital, dar ce îl face atât de special? Iată 20 de curiozități despre sânge pe care cel mai probabil nu le știai. 

Descoperă câteva curiozități despre sânge pe care nu multă lume le cunoaște. Știai, de exemplu, că sângele poate să aibă culori diferite?

Desigur, nu vorbim despre sângele uman, ci despre sângele altor vietăți, cum ar fi caracatițele, calamarii sau păianjenii, care au sânge albastru! Unele specii de viermi marini au sânge violet, în timp ce fluturii sau unii gândaci au sângele incolor sau galben-palid.

Culoarea sângelui este determinată de pigmentul respirator care asigură transportul oxigenului în celule – în cazul oamenilor, acest pigment este hemoglobina (mai precis ionii de fier) care dă culoarea roșie sângelui uman.

Știm că sângele este vital, dar ce îl face atât de special? Iată 20 de curiozități despre sânge. Pe unele sigur nu le știai!

Curiozități despre sânge. 50% din sânge e apă!

  1. În corpul tău circulă între 4,3 și 5,6 litri de sânge, în funcție de vârstă și sex. Adică aproximativ 6-7% din greutatea corpului.
  2. În cazul unui nou-născut, cantitatea de sânge din corp este de doar aproximativ 250 de mililitri.
  3. O hemoragie în care pierderea de sânge depășește 50% din volumul total de sânge poate fi mortală.
  4. Sângele ajută la reglarea temperaturii corpului, transportă oxigenul și nutrienții în organism și ne protejează de boli.
  5. Sângele este compus din 4 elemente: plasmă, celule roșii, celule albe și plachete.
  6. Apa reprezintă aproape 50% din sângele uman.
  7. Femeile au în general mai puțin sânge decât bărbații. Iar asta deoarece au o masă musculară mai redusă și niveluri mai scăzute de testosteron, care este asociat cu hemoglobina mai mare. În plus, bărbații nu au menstruație, deci nu sângerează în fiecare lună…
  8. În timpul sarcinii, volumul de sânge al gravidei poate crește cu 50%, pentru a „hrăni” fătul.
  9. Culoarea sângelui uman se datorează ionilor de fier, care colorează hemoglobina în roșu.
  10. La fiecare bătaie de inimă sunt pompați aproximativ 70 ml de sânge. Inima umană bate, în medie, de 70 de ori pe minut.
  11. Sângele donat are un termen de valabilitate de doar 42 de zile, motiv pentru care donarea de sânge regulată este atât de importantă.
  12. Dintr-o punguță cu sânge de aproximativ 450 ml pot fi salvate 3 vieți. Dacă donezi sânge de 4 ori pe an, 12 oameni beneficiază de o șansă la viață datorită sângelui tău.
  13. Sângele donat se reface cantitativ în 1-2 ore și calitativ în 2-3 săptămâni. Nu-ți face griji, corpul tău nu se va resimți după donare, pentru că organismul dispune de un „depozit permanent de rezervă”, de aprox. 300-400 ml, folosit în situații excepționale. Citește aici despre beneficiile donării de sânge. 
  14. Grupele sanguine au fost descoperite de Karl Landsteiner în 1901. Acesta a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1930 pentru descoperirea și clasificarea grupelor sanguine după sistemul ABO.
  15. Există patru grupe de sânge: A, B, AB și O. Fiecare dintre ele poate fi pozitivă sau negativă. AB este receptorul universal (poate primi sânge din orice grupă), în timp ce O negativ este donatorul universal (sângele acestuia poate fi administrat oricărei grupe de sânge).
  16. Dacă o persoană primește transfuzii cu o grupă de sânge greșită, se declanșează o reacție imunitară ce poate fi fatală.
  17. În America, 17% dintre persoanele care nu donează sânge spun că „nu s-au gândit niciodată la asta”, în timp ce 15% spun că sunt prea ocupate. Pe de altă parte, principalul motiv pentru a dona sânge este „de a-i ajuta pe alții”.
  18. Țânțarii preferă persoanele cu grupa de sânge O.
  19. Sângele uman conține aur! Nu mult, ci aproximativ 0,2 miligrame.
  20. Când stai la soare, presiunea sângelui scade, la fel și riscul de apariție a evenimentelor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral). Totuși, nu te expune prea mult timp la soarele puternic, riști să faci cancer de piele.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

International9 ore ago

Putin depune jurământul pentru al cincilea mandat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus astăzi jurământul pentru un nou mandat de șase ani în fruntea țării. Este pentru...

National9 ore ago

Provocări în mobilitatea resurselor umane: Studiu Ernst&Young

Trei din patru companii nu reuşesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane, pe fondul creşterii vertiginoase a cererii...

National9 ore ago

Scădere semnificativă a infracțiunilor și a accidentelor înregistrate în perioada de Minivacanță de 1 Mai și de Paște, conform bilanțului MAI

Oamenii legii au constatat o scădere a numărului de probleme înregistrate anul acesta în perioada minivacanţei de 1 Mai şi...

National9 ore ago

Litoralul românesc: Prețuri echilibrate și provocări cu forța de muncă în sezonul estival

Prețurile pe litoral românesc în acest început de sezon sunt echilibrate pentru toate buzunarele, spune George Mândilă, președinte al organizației...

Regional9 ore ago

Cupa Municipiului Târgu Jiu – Etapa I a Campionatului Național de Rallycross

În perioada 11-12 mai, Târgu Jiu va găzdui etapa I din prestigiosul Campionat Național de Rallycross – Cupa Municipiului Târgu...

Regional10 ore ago

Târgu Jiu: Se inaugurează Parcul de la Narcise

Autoritățile locale pregătesc o inaugurare de excepție pentru noul parc din zona Narcise din Târgu Jiu, programată în acest weekend....

Regional10 ore ago

ExpoFlora Craiova 2024

Primăria Craiova vă invită să participați la evenimentul special „ExpoFlora Craiova 2024”, organizat în cadrul Zilelor Municipiului Craiova. Expoziția cu...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON