Connect with us

Fapt divers

Vârsta e un sentiment, nu un număr

Published

on

Vârsta poate fi relativă, în funcție de aparențe și sănătate

Vârsta, conform studiilor, este din ce în ce mai predispusă spre a nu mai fi doar un număr. O stare bună de sănătate, un chip luminos și vesel, dar și stare financiară bună reprezintă cheia către o bătrânețe „tânără”.

Există o vorbă veche: „Ești la fel de tânăr pe cât te simți”. Psihologii au o expresie care descrie această idee: vârstă subiectivă. Cercetările arată că vârsta subiectivă este un bun predictor al stării de bine psihice și fizice.

Cei care se simt mai tineri au, în general, o sănătate mai bună, în timp ce cei care se simt mai în vârstă decât sunt în realitate suferă în general de o stare de sănătate mai proastă.

Vârsta este doar un număr

Când oamenii spun că se simt mai tineri decât vârsta lor reală, psihologii spun că aceștia sunt subiectivi. Unii cercetători speculează că această subiectivitate este un mecanism de abordare a discriminării în funcție de vârstă.

Simțindu-se și acționând mai tineri decât sunt în realitate, persoanele în vârstă pot fi capabile să evite unele dintre repercusiunile sociale ale îmbătrânirii, cum ar fi refuzarea oportunităților de muncă sau excluderea din anumite grupuri sociale ori posibilitatea, mai ales dacă sunt femei, să intre într-o relație romantică.

Prejudecățile subiective legate de vârstă sunt și forme de comparație socială. Ne comparăm cu alții care ne sunt similari pentru a ne găsi poziția în societate.

Evident că au existat cazuri de oameni care s-au simțit mai în vârstă decât numărul din buletin, iar alții, dimpotrivă, mai tineri. Cu toate acestea, așa cum subliniază psihologul Markus Wettstein și colegii săi de la Universitatea Humboldt din Berlin (Germania), într-un articol pe care l-au publicat recent în revista Psychological Science, există unele dovezi care sugerează că oamenii în vârstă din zilele noastre se simt mai tineri ca niciodată. Scopul studiului lor a fost dublu, mai întâi de a determina pe un eșantion foarte mare dacă subiectivitatea legată de vârstă a fost într-adevăr în creștere și, în al doilea rând, de a explora unele dintre motivele pentru care acesta ar putea fi cazul.

De ce azi oamenii se simt mai tineri ca niciodată

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele de la aproape 15.000 de bărbați și femei din Germania, cu vârsta cuprinsă între 40 și 85 de ani. Aceste date au fost colectate ca parte a unui studiu mai amplu asupra îmbătrânirii în Germania.

Pentru a-și testa ipotezele, cercetătorii au remarcat anul nașterii fiecărui participant, vârsta cronologică, vârsta subiectivă și câteva elemente despre stilul de viață și sănătatea lor.

Rezultatele au arătat că la fiecare an de naștere, a existat o gamă destul de largă de vârste subiective. Adică, unii oameni se simt mai tineri decât sunt, alții se simt mai în vârstă, iar alții încă își simt vârsta reală. La asta se așteptau cercetătorii; această constatare nu a fost o surpriză.

Cu toate acestea, ipoteza cercetătorilor a fost că subiectivitatea legată de vârstă este în creștere din punct de vedere istoric.

Adică, ei au prezis că oamenii în vârstă din zilele noastre se vor simți chiar mai tineri decât s-au simțit cei mai în vârstă din deceniile precedente. Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri de vârstă, cei născuți în anii 1911-1935, 1936-1951 și 1952-1974.

Procedând astfel, cercetătorii au descoperit că subiectivitatea legată de vârstă a crescut într-adevăr cu fiecare grupă de vârstă succesivă. De exemplu, să luăm vârsta de 65 de ani ca punct de referință. În medie, cei născuți între 1911 și 1935 au raportat că se simt în medie cu cinci ani mai tineri decât vârsta lor reală.

Cei din grupa de vârstă 1936-1951 au avut o medie subiectivă de opt ani. Iar cei din cea mai tânără grupă, născuți între 1952-1974, au spus că se simt în medie cu 11 ani mai tineri decât vârsta lor reală.

De ce oamenii în vârstă se simt astăzi mai tineri decât oricând?

Wettstein și colegii săi au luat în considerare mai multe posibilități.

O explicație are de-a face cu discriminarea în funcție de vârstă. Societatea modernă este captivată de tinerețe. Mai ales pentru adulții mai în vârstă care nu își reflectă vârsta biologică, poate exista tentația de a încerca să se prefacă drept mai tineri decât sunt cu adevărat.

După cum subliniază cercetătorii, există un beneficiu în a părea mai tânăr decât vârsta ta, în sensul că poți evita discriminarea în funcție de vârstă. Dar, în același timp, poți pierde interacțiunile sociale valoroase cu colegii tăi de vârstă, cu care, la urma urmei, probabil că ai mai multe în comun.

Cu toate acestea, o altă explicație este că persoanele în vârstă de astăzi sunt mai sănătoase în medie decât cele de aceeași vârstă din deceniile precedente Un alt motiv este că domeniul medical a evoluat fantastic, ceea ce duce la o creștere considerabilă a speranței de viață în ultimul secol.

Chiar dacă studiul a fost făcut în Germania – o țară bogată cu un sistem sanitar solid – rezultatele se pot aplica și în țările mai puțin dezvoltate. Așadar, rezultatele sugerează că, dacă ești stabil din punct de vedere financiar și ești într-o stare de sănătate destul de bună, probabil că te vei simți mai tânăr decât vârsta ta până în anii bătrâneții.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

International13 ore ago

UE adoptă poziția de negociere pentru siguranța jucăriilor în contextul preocupărilor legate de substanțele nocive

Consiliul şi Parlamentul European au adoptat poziţiile de negociere pentru noul regulament privind siguranţa utilizării jucăriilor. Demersul vine pe fondul...

National13 ore ago

Ancheta continuă în cazul omorului în plină stradă din Piața Crângași

Procurorii și polițiștii continuă ancheta legată de adultul ucis în bătaie alaltă-seară în plină stradă în capitală. Evenimentul a avut...

National14 ore ago

Guvernul aprobă noi proiecte de investiții în infrastructura rutieră și feroviară și în sistemul informatic

Mai multe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară au fost aprobate de Guvern, în şedinţa de astăzi. Va...

Regional14 ore ago

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity, care...

Regional14 ore ago

Craiova găzduiește etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească”

În perioada 15-19 mai 2024, Craiova este gazda etapei naționale a Olimpiadei Interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească” pentru gimnaziu, care...

Regional14 ore ago

Colegiul Național „Carol I” Craiova a primit distincția Gold Preparation Centre

Colegiul Național „Carol I” Craiova a organizat astăzi evenimentul: „Istorie, Educație, Performanță – Aici și dincolo de frontiere”, cu ocazia...

Alegeri 202419 ore ago

Alegeri Parlamentul European: agenda electorală – 16 mai

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON