Connect with us

Sanatate & Life Style

Alimentul dulce-amărui care reduce cu 37% riscul de Alzheimer

Published

on

Riscul de demență Alzheimer ar putea fi redus dacă am mânca mai des ciocolată neagră și alte alimente bogate în magneziu, un mineral esențial pentru sănătatea noastră. 

Un studiu recent publicat în revista Journal of the American Geriatrics Society arată că dieta bogată în magneziu poate reduce riscul de Alzheimer cu aproximativ 37%. Rezultatele cercetării indică faptul că riscul de Alzheimer este mai mic pe măsură ce aportul de magneziu este mai crescut.

Chiar dacă nu a putut fi stabilită o relație de cauzalitate între aportul de magneziu și riscul de demență, oamenii de știință cred că acest mineral joacă un rol important în menținerea sănătății creierului.

Studii precedente au arătat că aportul corect de magneziu previne sau ameliorează inflamația și stresul oxidativ, doi factori majori de risc implicați în instalarea demenței, dar și a altor boli cronice, precum diabetul sau chiar cancerul.

De asemenea, magneziul poate reduce riscul de boli de inimă, deoarece ajută la menținerea în parametri a tensiunii arteriale.

Ciocolata neagră este o sursă excelentă de magneziu. În special cea cu peste 70% cacao, atenționează experții. Se recomandă consumul zilnic a 30-60 de grame de ciocolată neagră, dar acest gramaj trebuie redus în cazul persoanelor supraponderale.

Ciocolată neagră, pe lângă efetul benefic asupra inimii și creierului, crește producția de endorfine și serotonină, substanțe chimice care ne îmbunătățesc starea de spirit.

O porție de 30 de grame de ciocolată neagră cu minimum 70% cacao furnizează aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de magneziu, adică până la 90 de miligrame.

Însă studiul la care facem referire menționează un aport zilnic de magneziu între 350 și 550 de miligrame pentru a avea efect protector asupra creierului.

În acest caz, putem suplimenta consumul de ciocolată neagră cu alte alimente care conțin din belșug magneziu, cum ar fi nuci (migdale, caju, alune), semințe, quinoa, fasole neagră, avocado, tofu, spanac.

sursa: csid.ro