Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 18 noiembrie 2015

Published

on

Miercuri, 18 noiembrie

Zile trecute – 321

Zile rămase – 44

Soarele răsare – 07.16

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 16.45

 

 

ScorpionZodia – Scorpion

 

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Platon; Sf. Mc. Roman și Zaheu, diaconii

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sfințirea Bazilicilor „Sf. Petru” și „Sf. Paul”

 

 

Letonia

Letonia: Ziua națională. Proclamarea independenței (1918)

 

 

 

Sultanatul OmanSultanatul Oman: Ziua națională. Aniversarea zilei de naștere a sultanului

 

 

 

 

Camillo SbarbaroGândul zilei:  „În tramvai este ca în viață: te înghesui, te strecori, când sapuci un loc în față, tocmai bine cobori.” (Camillo Sbarbaro, 12.01.1888-31.10.1967, poet și scriitor italian)

 

 

 

 

-1180 – Filip al II-lea devine rege al Franței.

-1210 – Papa Inocențiu al III-lea îl excomunică pe împăratul Otto al IV-lea.

-1302 – Prin bula papală „Unam Sanctam”, papa Bonifaciu al VII-lea proclamă supremația spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.

-1307 – După legenda lui Aegidius Tschudi, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbareta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața.

-1494 – Regele Carol al VIII-lea al Franței ocupă Florența, Italia.

-1626 – Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

-1730 – Frederic al II-lea (cunoscut ca Frederic cel Mare), rege al Prusiei, acordă pentru prima dată grațierea regală și eliberarea din detenție.

-1820 – Comandantul american Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica.

-1840 – Premieră la Iași, a comediei „Farmazonul din Hârlău”, prima scriere dramatică a lui Vasile Alecsandri, pusă în scenă de Costache Caragiale.

-1864 – Este discutată și aprobată în Consiliul orașului, nouă stemă a Capitalei, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orașului.

-1874 – România a aderat la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie (Crucea Roșie), încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva.

-1883 – Orarul căilor ferate americane a fost standardizat, fixându-se un singur fus orar pe întreg teritoriul Statelor Unite.

-1905 – Prințul Carl al Danemarcei devine regele Haakon al VII-lea al Norvegiei.

-1918 – (Pe stil vechi! În Transilvania era 1 decembrie) A avut loc, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională, cu participarea a peste 100.000 de români veniți din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului pentru a consfinți, liberi, unirea cu România.

-1926 – George Bernard Shaw refuză sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

-1928 – Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, și-a făcut pentru prima oară aparitia la „Colony Theatre” din New York, în filmul intitulat „Steamboat Willie”.

-1963 – Premiera filmului istoric „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film de referință în istoria cinematografului românesc care evocă mișcarea istorică de la 1821.

-1963 – Primul telefon cu taste este introdus în circuitul comercial din SUA.

-1976 – Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care viza instaurarea democrației, dupa 37 de ani de dictatură.

-1978 – România intră, ca membru deplin, în Biroul „Grupului celor 77” din cadrul UNESCO.

-1978 – Are loc sinuciderea în masă din Jonestown – Jim Jones a determinat 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congresmanul american Leo Ryan.

-1991 – În timpul războiului de independență al Croației, Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar după un asediu de 87 de zile.

-1999 – Guvernul adopta Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului, îndeplinind astfel una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

-2002 – Bursa de Valori București a fost admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori, care cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

-2002 – Se deschide primul Muzeu de matematică din lume la Gießen, Germania.

 

ULTIMA ORĂ

International7 ore ago

A doua semifinală a Concursului Eurovision: 15 țări concurează pentru un loc în finală

Concursul Eurovision continuă joi, când are loc cea de-a doua semifinală. 15 ţări vor concura şi în această seară pentru...

National8 ore ago

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale începe mâine

Peste exact o lună, în România vor fi organizate primele alegeri din acest an. Este vorba de cele europarlamentare și...

National8 ore ago

România sărbătorește Ziua Europei și Ziua Independenței la 9 Mai

La 9 Mai, în fiecare an, România marchează atât Ziua Europei, dedicată păcii și unității pe continent, cât și Ziua...

portrait of a brown dog wearing a chain portrait of a brown dog wearing a chain
Regional8 ore ago

Râmnicu Vâlcea: Târg de adopții canine în Parcul Mircea cel Bătrân

Primăria Râmnicu Vâlcea invită iubitorii de animale să participe la un eveniment special dedicat adopției canine, care va avea loc...

Regional8 ore ago

Premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea”, la Festivalul Internațional Shakespeare

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță premiera spectacolului „Caliban și Vrăjitoarea” de Mihaela Drăgan, după  „Furtuna” de William Shakespeare. Premiera va...

Regional8 ore ago

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, în Parcul Nicolae Romanescu

Ultimul weekend alături de Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici își așteaptă vizitatorii cu nenumărate activități. Cei care aleg...

Regional8 ore ago

Renovarea și redescoperirea pianinei Carl Hardt, la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova

Instrumentul muzical se afla la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova de mai mulți ani. Acesta a fost restaurat datorită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON