Connect with us

Fapt divers

Cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa, se afla chiar in Romania!

Povestea Muzeului ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol.

Published

on

[jwplayer mediaid=”148284″]

Povestea acestui muzei a inceput odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, o colecţie etnografică. Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem. Prima expoziţie a Muzeului Asociaţiunii, instituţie de la care provine numele ASTRA, a avut loc în 1905.

1

A fost închis în 1950, din motive “ideologice”. Patrimoniul său a fost transferat în anul 1950 la Muzeul Brukenthal si reintegrat Complexului Naţional Muzeal “ASTRA” în anul 1990.

Muzeul etnografic în aer liber a debutat în anul 1963 ca un “muzeu al tehnicii populare”, dorind să ilustreze intreaga creaţie tehnică populară tradiţională din România. „În perioada 1963-1989, a cumulat cea mai complexă colecţie de monumente de arhitectură şi tehnică populară din România şi o vastă arhivă documentar-ştiinţifică şi tehnică (grafică, fotografică, filmografică), despre universul creaţiei tehnice ţărăneşti, preindustriale, din România.”

Azi muzeul este cunoscut sub denumirea de „Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA” (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) şi este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.

2

Muzeologul olandez, Bernet Kempers, a numit muzeul sibian drept „cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa”.

Aflat la sud de Sibiu, la trei kilometri de mers pe şoseaua de legătură dintre Sibiu şi Răşinari, muzeul se întinde pe o suprafaţă de 96 ha. Expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare, peste 10 km de alei. Patrimoniul muzeului este format din 300 de clădiri şi peste 15.000 de obiecte. Cel mai vechi monument din muzeu, o moară hidraulică, a fost adusă în anul 1963 în Dumbrava Sibiului. Această moară se regăseşte în sigla muzeului.

3

„Mai multe familii din ţară au ales să-şi construiască locuinţele în stil tradiţional, apelând la specialiştii de la Muzeul Astra pentru consultanţă. De ce? Pentru că o astfel de casă păstrează elementele tradiţionale, îmbinate însă cu nevoile cetăţeanului de secol XXI şi este mult mai ‘sănătoasă’ decât una cu materiale moderne” a declarat Ciprian Ştefan, directorul Complexului Naţional Muzeal Astra, pentru publicaţia Case şi Grădini.

4