Connect with us

Rubrici

Pe drumul olarilor, la Horezu

Published

on

O știre de presă ne-a făcut să pornim spre Horezu, în Vâlcea: aici a început construcția unuia dintre cele mai mari centre culturale tematice din România. Trebuia să vedem dacă este adevărat. Odată ajunși, am aflat, cu uimire, că adevărații meșteri ceramiști din Horezu, nu sunt cei care te întâmpină, cu tot felul de obiecte artizanale, imediat ce intri în oraș. Nu!! Cu excepția a trei dintre ei, toți ceilalți sunt … simpli comercianți și vând ceramică din China sau Bulgaria.

Familiile cu tradiție în prelucrarea și decorarea lutului de la Horezu se află pe strada Olari, pe care o găsești, cu destulă ușurință, urmărind indicatoarele. Pentru acești meșteri, autoritățile locale din Horezu au început construcția unui mare centru cultural, amplasat chiar acolo, în fostul sat Olari, într-un peisaj de vis.

Primarul, Nicolae Sărdărescu își propune, astfel, să le ofere o șansă celor care creează ceramica originală de Horezu, înscrisă, alături de Mănăstirea Hurezi, în Lista patrimoniului imaterial UNESCO, în anul 2012.

Menirea acestui centru multifuncţional este aceea de a conserva tradiţiile, patrimoniul dar şi de a oferi o perspectivă acestui meşteşug, ceramica hurezeană. Centrul cultural Horezu va include un muzeu al ceramicii, ateliere şcoală unde se va preda meşteșugul olăritului şi o sală de conferinţe. Locaţia acestui centru este chiar la capătul străzii tematice Olari, stradă unde locuiesc şi muncesc cei mai mulţi meşteri olari din România.

Pe marginea drumului care trece prin Olari sunt adevărate expoziții de artă. Fiecare meșter scoate la poartă cele mai frumoase obiecte pe care a reușit să le creeze; sunt pe alese, dar străinii care trec la deal și la vale sunt puțini. Unii dintre ei ajung întâmplător pe drumul mărginit de expoziții multicolore de farfurii și castroane, abia după ce au cumpărat vase aduse din alte țări și expuse în oraș.

Pe uliţa principală a satului se află 18 ateliere de ceramică, în care meşterii modelează argila cu aceeaşi măiestrie neîntrecută ca şi strămoşii lor. Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular în cadrul centrelor ceramice romaneşti, prin faptul că meşteşugul este practicat ca principală sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti: Ogrezeanu,Vicşoreanu, Iorga, Buclescu, Mischiu, Popa, în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare.

Directorul Casei de Cultură Horezu, Constantin Iovan, creatorul unei impresionante colecții de ceramică, ne-a însoțit în satul Olari, la casa unuia dintre meșterii ceramiști de aici, Ion Bâscu.

Afacerea cu ceramică nu mai este profitabilă pentru meșterii ceramiști din Horezu, iar tineretul renunță să-și mai ocupe timpul cu studiul modelării formelor din lut și creării culorilor pentru înfrumusețarea acestuia. Este posibil, tocmai crearea acestui centru cultural tematic, să fie șansa de salvare a unei îndeletniciri străvechi, cum este meșteșugul olăritului …

Realizator: Simona LICA