Connect with us

Fapt divers

Singurătatea și anxietatea socială activează regiuni diferite din creier

Published

on

Sursă imagine: unsplash.com/Kristina Tripkovic

Chiar dacă simptomele anxietății sociale și singurătății sunt asemănătoare, acestea activează zone diferite ale creierului, conform unui nou studiu publicat în J Neurosci.

Singurătatea poate să aibă un efect negativ asupra sănătății fizice și mentale, însă, în prezent, există puține tehnici comportamentale pentru a trata această stare emoțională.

Oamenii de știință au monitorizat activitatea neuronală a unor participanți care suferă de anxietate socială, cu un nivel ridicat și scăzut de singurătate, pentru a afla dacă există anumite deosebiri.

Persoanele din cadrul studiului au jucat un joc video în care puteau să facă un pariu sigur, pentru a câștiga o sumă mai mică de bani, sau un pariu mai riscant pentru a câstiga o sumă mai mare. Dacă făceau un pariu mai riscant, aceștia urmăreau o persoană virtuală care exprima aprobare sau dezaprobare. Cei mai anxioși din punct de vedere social au ales pariul sigur, pentru a evita reacția din videoclipuri, spre deosebire de cei cu un nivel ridicat de singurătate.

În urma observațiilor, cercetătorii au determinat că participanții cu anxietate socială au prezentat o activare crescută a amigdalei atunci când au luat o decizie referitoare la pariu, ceea se semnalează anxietate crescută, și o activare redusă a nucleului accumbens în timpul reacției din videoclip, ceea ce indică o recompensă socială redusă. La participanții cu un nivel ridicat de singurătate însă, nu a apărut acest tipar de activitate neuronală, ceea ce sugerează că această stare trebuie abordată diferit pentru a fi tratată.

Sursă imagine: eurekalert.org