Connect with us

Fapt divers

Misterul lui Mobius, dezlegat de un matematician după cinci decenii

Published

on

Benzile Möbius sunt forme geometrice cu doar o singură față. Luați o fâșie de hârtie: aceasta are o față și un spate.

Apoi răsuciți-o și lipiți cele două capete. În mod surprinzător, nu mai există față sau spate. Puteți trasa o linie pe întreaga sa suprafață fără a ridica creionul de pe hârtie.

Cu 46 de ani în urmă, matematicienii au sugerat dimensiunea minimă pentru o astfel de bandă, dar nu au putut-o demonstra. Acum, cineva a reușit să dezlege misterul lui Mobius.

De la crearea benzii de către August Ferdinand Möbius și Johann Benedict Listing, simplitatea sa în fabricare și vizualizare a trebuit să fie echilibrată cu complexitatea matematică a unei astfel de forme.

Nu este surprinzător că în 1977, Charles Sidney Weaver și Benjamin Rigler Halpern au creat Conjectura Halpern-Weaver, care specifica raportul minim dintre lățimea benzii și lungimea acesteia.

Aceștia au sugerat că pentru o bandă cu o lățime de 1 centimetru, lungimea trebuie să fie cel puțin rădăcina pătrată a 3 centimetri (aproximativ 1,73 centimetri), notează IFL Science.

Misterul lui Mobius, rezolvat după aproape 5 decenii

Pentru benzi Möbius netede, „încorporate”, care nu se intersectează între ele, conjectura nu avea o soluție. Dacă banda poate trece prin ea însăși, este o problemă mult mai ușor de rezolvat, a propus matematicianul Richard Evan Schwartz, de la Brown University (SUA), în 2020, dar a făcut o greșeală.

Într-o lucrare postată ca preprint, ceea ce înseamnă că încă nu a fost supusă evaluării de către alți cercetători, Schwartz a corectat eroarea și a găsit rezolvarea pentru misterul lui Mobius.

Soluția provine dintr-o lemă din lucrarea sa anterioară. Un concept crucial este că pe suprafața benzilor Möbius există linii drepte care trec prin fiecare punct și se termină la margini.

Pentru a dovedi prima parte a lemei, el trebuia să dovedească că existau linii perpendiculare pe acele linii drepte în același plan. Și a reușit.

„Nu este deloc evident că aceste lucruri există”, a spus Schwartz.

Cum s-a ajuns la această descoperire?

Următorul pas a fost să taie benzile Möbius și să înțeleagă ce fel de forme aveau. Ideea era să simplifice problema aplatizând banda pe un plan. În articolul original, Schwartz credea că o bandă tăiată ar arăta ca un paralelogram, dar s-a dovedit a fi un patrulater diferit: un trapez.

„Calculul corect m-a dus la numărul care era conjectura. Am rămas uimit… Am petrecut, gen, următoarele trei zile aproape fără somn, doar scriind această lucrare”, a spus el.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Sport53 de minute ago

Universitatea Craiova și Farul Constanța au încheiat la egalitate în Superliga de fotbal, iar play-off-ul se apropie de final

În penultima etapă a play-off-ului din Superliga de fotbal, meciul dintre Farul Constanța și Universitatea Craiova s-a încheiat la egalitate,...

Nationalo oră ago

Proiectul de lege pentru combaterea traficului și consumului ilicit de droguri intră la vot final în Camera Deputaților

Proiectul unei legi care înăspreşte pedepsele în domeniul combaterii traficului şi a consumului ilicit de droguri – intră astăzi la...

Nationalo oră ago

România marchează Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste

Astăzi, 14 mai 2024, se împlinesc 76 de ani de la cel mai amplu val de arestări politice din istoria...

Info Trafico oră ago

Vâlcea: Restricții de circulație

Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea a anunțat că astăzi se impun restricții de circulație pe mai multe tronsoane de drum....

Nationalo oră ago

Protest al sindicatelor: Românii cer reducerea fiscalizării muncii

Federaţiile afiliate la Blocul National Sindical au organizat ieri un protest în Bucureşti, exprimând nemulțumirea față de nivelul ridicat de...

Sport16 ore ago

FC U Craiova retrogradează în Liga a 2-a: Măsuri imediate luate de conducere

După o finală tensionată în play-out-ul Ligii 1, FC U Craiova a suferit retrogradarea în Liga a 2-a. Echipa a...

Regional16 ore ago

Slatina: Ofertă educațională, pentru anul școlar 2024-2025, la Palatul Copiilor „Adrian Băran”

Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina anunță deschiderea perioadei de reînscrieri pentru anul școlar 2024-2025. În perioada 13-31 mai 2024,...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON