Connect with us

National

Destinaţia zilei: Casa Radio Cluj

Published

on

Vioara lui Ştefan Ruha, alături de orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj încheia, în ziua de 29 decembrie 1967, concertul festiv organizat la inaugurarea sediului Radio Cluj. Casa Radio – cum i s-a spus – era, la acea vreme unul dintre cele mai moderne sedii de radiodifuziune din Europa. Clădirea se adăuga celorlalte repere arhitecturale ale oraşului, cu valoare simbolică de netăgăduit.

?E atât de prezentă în inima mea această casă, încât i-am dăruit  atunci tot ce-am avut eu mai bun, toate gândurile mele şi ce-am reuşit să adun din experienţa de un fragment de viaţă. /?/ Ţin cu aceasta casă, care va fi dăruită tuturor oamenilor?, spunea peste ani arhitecta Marioara Salvanu, proiectantul construcţiei.

CasaRadio_sala_sus

Marioara Salvanu îşi amintea dificultăţile legate de înălţarea clădirii, dar şi spiritul care animase lucrarea. ?Era echipa. Noi eram o echipă?, spune ea.

?Nicăieri nu se mai realizase un studio regional atât de nou pentru etapa respectivă. Ceea ce se poate auzi şi de la cei care lucrează aici. Aici ne simţim aşa de bine, îmi spuenau doamnele care lucrează acolo. E casa noastră. Nicăieri pe unde am mai fost n-am mai întâlnit ceva aşa deosebit, mai frumos, mai confortabil.?

Într-adevăr, o întreagă echipă a contribuit la ridicarea Casei Radio. Alexandru Szabo, şofer al studioului timp de 46 de ani, îşi amintea şi el:

?A fost poate cea mai frumoasa vreme a vieţii mele. Eu aici, în studio, m-am simţit absolut acasă.  La studioul ăsta, baza am măsurat-o cu paşii, cu domnul Raţiu [redactorul-şef de atunci ? n.r.]. Am venit şi am măsurat 113 metri de-a lungul şi 100 metri de-a latul. Şi aşa s-a hotărât că aici va fi amplasat radioul.?

Era în anul 1966. În faţa clădirii, finalizate în anul următor, un ansamblu din beton armat imaginat de sculptorul Mircea Spătaru sugerează şi astăzi traseul undelor herţiene. Holul mare – sau Galeriile Radio – prezintă expoziţii de-a lungul întregului an.  Dar inima Casei Radio e studioul mare (315 mp) pentru înregistrări muzicale, folosit şi pentru spectacole, concerte, piese de teatru, conferinţe, proiecţii de filme sau alte evenimente.

?Sala de spectacole, pe care o numim generic Catedrala Sunetului, face parte aparent din unitatea arhitecturală a ceea ce înseamnă Casa Radio. Aparent, pentru că practic sala de spectacole este o clădire în clădire, fiind construită pe o fundaţie proprie, contribuind astfel la amprenta sonoră specifică şi unică în ţară . Timpul de reverberaţie al sălii este de sub o secundă. De ce este importantă această valoare? Pentru că destinaţia iniţială a Catedralei Sunetului a fost de studio de înregistrări. Caracteristica acustică a unui studio de înregistrări diferă foarte mult de cea a unei săli de spectacole dar, datorită unor oameni pasionaţi de arhitectura sunetului, această caracteristică este adaptată noilor condiţii de audiţie. Volumul sălii e de 3400 m2, prezentând o suprafaţă de audiţie cu o capacitate de 200 de scaune, o scenă de 32 m2, instalaţie profesională de sunet şi lumini, proiector şi ecran retractabil de 12 m2. Sala de spectacole poate fi adaptată oricărui tip de manifestare. Suntem bucuroşi să îi primim şi să le oferim asistenţă tehnică tuturor celor interesaţi de o colaborare sonoră .? (Călin Fărcaş, inginer de sunet)

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Casa Radio? e întrebarea pe care am adresat-o trecătorilor:

?Înseamnă foarte mult. La vârsta mea, pot să spun că am trăit cu Casa Radio şi cu Radio Cluj. Am cunoscut oameni de excepţie, scriitori, poeţi, creatori de artă…?

?O sală unde se ţin evenimente, cu copii, cu adulţi, oricine poate să participe…?

?Un mijloc de informare, diverse programe, programe culturale, muzică bună, ştiri…?

Casa Radio înseamnă toate acestea şi mai mult decât atât.

Sâmbătă, 25 octombrie, Casa Radio vă aşteaptă cu porţi deschise, între orele 10.00-17.00. Duminică, vă invităm să vă alăturaţi unei noi ediţii a Caravanei bicicletelor – vom pedala din Piaţa Unirii până la Casa Radio.  Detalii pe site-ul www.radiocluj.ro.

[jwplayer mediaid=”105325″]

ULTIMA ORĂ

Sport4 ore ago

FC U Craiova retrogradează în Liga a 2-a: Măsuri imediate luate de conducere

După o finală tensionată în play-out-ul Ligii 1, FC U Craiova a suferit retrogradarea în Liga a 2-a. Echipa a...

Regional4 ore ago

Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina deschide perioada de reînscrieri pentru anul școlar 2024-2025

Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina anunță deschiderea perioadei de reînscrieri pentru anul școlar 2024-2025. În perioada 13-31 mai 2024,...

National5 ore ago

Ministerul Apărării Naționale lansează un apel la recrutare pentru peste 2.600 de posturi în forțele armate

Ministerul Apărării Naționale anunță o nouă serie de angajări în cadrul forțelor armate, oferind tinerilor, atât băieți, cât și fete,...

National5 ore ago

Universitatea din Craiova aduce excelența în horticultură la European Congress Horticulture

În perioada 13-16 mai 2024, Palatul Parlamentului din București găzduiește un eveniment de prestigiu – EUROPEAN CONGRESS HORTICULTURE. Facultatea de...

Regional5 ore ago

Ziua Latinității sărbătorită, de Universitatea din Craiova, prin ediția a VI-a a Concursului Național de Traducere între Limbile Romanice și Limba Latină

Cu un număr în continuă creștere de participanți, Departamentul de Limbi Romanice și Clasice, în colaborare cu Centrul de Cercetare...

Alegeri 20245 ore ago

Agenda electorală – 13 mai – Alegeri locale

Candidatul PNL la Primăria Craiova, Nicolae Giugea, a fost la sfârșitul săptămânii trecute, împreună cu echipa,  în cartierul Craiovița Nouă....

National5 ore ago

Au început evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a

În perioada 13-29 mai, elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se pregătesc pentru sesiunea de evaluări...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON