Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 februarie 2016

Published

on

Miercuri, 17 februarie

Zile trecute – 47

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 319

Soarele răsare – 07.14

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 17.46

VarsatorZodia – Vărsător

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mare Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sfinții împărați Marcian și Pulheria

 

 

 

catolicCalendar catolic – SS. Întemeietori ai Societății „Slujitorii Sf. Fc. Maria”(*); Teodor, soldat, m.

 

 

 

Alfred North WhiteheadGândul zilei:Dacă un câine îți sare în poală o face pentru că ține la tine. O pisică, în schimb, îți sare în poală pentru că acolo e cald”. (Alfred North Whitehead, 15.02.1861-3-.12.1947, matematician și filozof britanic)

 

 

-1411 – În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.

-1600 – Filozoful Giordano Bruno este ars pe rug pentru erezie, la Campo de’ Fiori în Roma.

-1753 – În Suedia ziua de 17 februarie este urmată de 1 martie; țara face trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.

-1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a dat ofisul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

-1866 – Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).

-1867 – S-a realizat dualismul austro-ungar luând astfel naștere Imperiul Austro-Ungar.

-1904 – A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini.

-1941 – Al Doilea Război Mondial: părintele franciscan Maximilian Kolbe a fost arestat de Gestapo pentru ajutorul dat unor refugiați din estul Poloniei (evrei și ucrainieni). Kolbe și-a dat viața în schimbul eliberării altui prizonier, tatăl unor copii, la Auschwitz.

-1947 – În Austria, a fost emisă „A doua lege privind național-socialismul”, prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.

-1950 – Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.

-1979 – Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.

-1987 – Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând „Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”.

-1993 – Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

-1993 – Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, la sediul NATO din Bruxelles.

-1997 – Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri „Marea Neagră”, de la Mangalia.

-1999 – Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.

-1999 – NATO a aprobat un „plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.

-2001 – A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.

-2008- Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia.

-2013 – A 63-a ediție a Ursului de Aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul „Poziția copilului”.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

ULTIMA ORĂ

Regional6 ore ago

Rm.Vâlcea: Au fost recepționate amenajările realizate în cadrul proiectului Pădure-Parc Dealul Capela

La Rm.Vâlcea, amenajările realizate în cadrul proiectului Pădure-Parc Dealul Capela au fost recepționate, după verificarea amănunțită făcută de o echipă...

Regional6 ore ago

Zilele Municipiului Râmnicu Vâlcea aduc un week-end plin de evenimente și distracție

Week-endul din 17 până în 20 mai se anunță a fi unul plin de viață și activități în Râmnicu Vâlcea,...

Regional6 ore ago

Fantasy Park din Craiova, un nou punct de atracție pentru locuitori și turiști

Lucrările la Fantasy Park din Craiova s-au încheiat de ceva timp, iar inaugurarea este programtă pe 1 iunie. Parcul va...

Regional6 ore ago

Muzeul de Artă din Craiova închis în timpul Noapții Muzeelor din cauza protestului angajaților împotriva discriminării salariale

Muzeul Olteniei din Craiova a anunțat, oficial, că nu va putea organiza evenimentul „Noaptea Muzeelor”. Culele Cernăteștilor, Izvoranu Geblescu –...

Alegeri 20246 ore ago

Agenda electorală – 15 mai – Alegeri locale

Candidatul PNL la Primăria Craiovei, Nicolae Giugea, a discutat cu specialiștii în urbanism și regenerare urbană pe subiectul centrului istoric...

Regional7 ore ago

Între 16 – 26 mai, Capitala teatrală a lumii se mută la Craiova. Începe Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a 14-a

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi...

International7 ore ago

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, împușcat într-un incident șocant în timpul unei întâlniri publice

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit în timpul unei întâlniri publice în localitatea Handlova. Incidentul a avut...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON