Connect with us

National

Pianul Călător şi-a încheiat excursia romantică

Aproape un turnir a fost Turneul Internaţional Pianul Călător, ajuns în 2015 la cea a V-a ediţie

Published

on

Aproape un turnir a fost Turneul Internaţional Pianul Călător, ajuns în 2015 la cea a V-a ediţie. Ca în poveştile romantice, pianistul Horia Mihail a purtat din nou o luptă pentru cucerirea publicului, pentru atragerea sa spre muzica de calitate şi de mare sensibilitate, dar şi pentru a-i face mai conştienţi pe cei responsabili de necesitatea unei infrastructuri pianistice mai bune, chiar şi în oraşele foarte mici, unde evenimentele muzicale de calitate sunt foarte mult apreciate. La invitaţia Radio România, pianistul a pornit la drum pe 22 martie, a străbătut aproximativ 6000 de km, susţinând 24 de concerte şi recitaluri cu un repertoriu integral romantic, prestaţia sa fiind răsplătită de miile de spectatori cu îndelungi aplauze ale căror ecou s-a stins, după două luni pline de turneu, pe 20 mai, la Bistriţa.

Turneul, un proiect Radio România, a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo .

În al cincilea an de călătorie, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Deva, oraş în care Horia Mihail a fost primit cu entuziasm şi unde a susţinut atât un recital cât şi un concert cu orchestra.

Turneul Pianul Călător s-a oprit şi în spaţii neconvenţionale. Horia Mihail, însoţit de un pian de concert adevărat, a poposit în foişorul din parcul Herăstrău unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Invitaţia a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători care au avut prilejul să asculte frumoasele lucrări romantice care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă.

La final de turneu, încărcat de energia pe care publicul i-o dă întotdeauna, Horia Mihail rememorează momentele plăcute:

A fost un turneu lung, cu foarte mulţi km conduşi. Au fost 24 de concerte şi recitaluri, care au adunat un public extrem de numeros şi entuziast. Lucru care nu poate decât să mă bucure, fiindcă,  iată, ediţia a cincea a acestei idei, care se numeşte Pianul călător, se pare că a confirmat faptul că acest proiect a devenit un brand. Sunt foarte bucuros că publicul din oraşele noi pe care le-am vizitat pentru prima dată în cariera mea şi anume, Luduş, în  judeţul Mureş  şi Baia de Arieş în judeţul Alba, a fost extrem de entuziast şi bucuros să mă primească”.

Cu entuziasmul şi aprecierile sale, publicul din Bistriţa a fost cel ce a tras concluziile la acest final de turneu: „Orice instrument poate fi luat mai uşor în spate, dar  pianul… greu. Şi iată că se poate. Cu atât mai mult, să zicem, Pianul călător. Numai să ne închipuim este greu, dar iată că se  şi realizează.” „Cred că s-a nimerit foarte bine. În această lună frumoasă, plină de flori, exact probabil că asta lipsea, pianul, ca să completeze peisajul extraordinar, cu sunetul lui.” „Am văzut că a fost în localităţi chiar uitate de lume şi este impresionant. Pentru că, în lumea de astăzi, în ziua de astăzi, e nevoie de cultură.”

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

Un proiect Radio România

Producători: Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brasov

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov, Radio România Reşiţa, Filarmonica de stat din Timişoara, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale „Aurel Stroe” din Buşteni, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Casa de cultură din Luduş, Primăria din Luduş, Casa de cultură din Baia de Arieş, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iaşi, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud.

Parteneri media:, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio România Chişinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.