Connect with us

Electorale

ȘTIRI ELECTORALE, ORA 16.30, 6 NOV. 2020

România este de astăzi dimineață, de la ora 7, în campanie electorală pentru alegerile parlamentare de la 6 decembrie. Cei 329 de deputaţi şi 136 de senatori se aleg prin scrutin de listă în circumscripţii electorale constituite la nivelul celor 41 de judeţe, în municipiul Bucureşti şi o alta fiind rezervată pentru diaspora.

Published

on

person dropping paper on box

România este de astăzi dimineață, de la ora 7, în campanie electorală pentru alegerile parlamentare de la 6 decembrie. Cei 329 de deputaţi şi 136 de senatori se aleg prin scrutin de listă în circumscripţii electorale constituite la nivelul celor 41 de judeţe, în municipiul Bucureşti şi o alta fiind rezervată pentru diaspora.

Anul acesta numărul candidaților a crescut la 7.136 (față de cei 6.476 candidați în 2016). Lista tuturor candidaților poate fi consultată pe site-ul Biroului Electoral Central. Din cei 7.136 de candidați, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat. Există 42 de candidați independenți, iar pentru cele patru locuri de deputat în circumscripția străinătate candidează 47 de persoane, iar alte 29 se luptă pentru cele două locuri de senator. Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), unul dintre partidele relativ noi pe scena politică românească a înregistrat 621 de candidați. Cu un candidat mai puțin a înregistrat și Partidul Ecologist Român.

Excluzând candidații independenți, un număr de 128 de liste propuse de partidele politice conțin un singur candidat, iar 28 includ doi candidați.

Cei mai mulţi candidaţi aparţin partidelor care au și acum reprezentanți în Parlamentul României – PSD, PNL, PMP, Pro România, UDMR și Alianța USR -PLUS. În cursă sunt însă și formațiuni politice neparlamentare, cum ar fi Alianța pentru Unirea Românilor,  Partidul Ecologist Român, Partidul Verde, Partidul Puterii Umaniste (social – liberal), Partidul România Mare etc.

În condiţiile restricţiilor impuse de situaţia epidemică, se anunţă o campanie electorală mai puţin obişnuită. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, candidaţii trebuie să respecte măsuri stricte de protecţie, printre care:  menţinerea distanţei fizice de un metru între participanţii la evenimente/ întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă; afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile; în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis, limitarea numărului participanţilor la maximum 20 şi a duratei acestora la maximum 2 ore; iar  în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în aer liber, limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

La scrutinul parlamentar  din 6 decembrie  au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. Conform legislației electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret și personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane.

Cetăţenii români din străinătate vor vota inclusiv sâmbătă, 5 decembrie. În ţară, scrutinul se va desfăşura doar duminică, între orele 7/ 21. Pentru alegerile din 6 decembrie s-au înscris pe portalul votstrainatate.ro, aproape 40.000 de români din afara granițelor țării, pentru a vota prin corespondență.

Campania  electorală va fi reflectată la Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor şi reţeaua Studiourilor Regionale prin buletine de ştiri, emisiuni de dezbatere electorală şi de mesaje ale competitorilor politici.